marți, 31 decembrie 2019

Adevăruri simple



Evanghelia
Ioan 1,1-18
La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Cuvântul era Dumnezeu. Acesta era la început la Dumnezeu. Toate au luat fiinţă prin el şi fără el nu a luat fiinţă nimic din ceea ce există. În el era viaţa şi viaţa era lumina oamenilor, iar lumina în întuneric luminează, dar întunericul nu a cuprins-o. A fost un om, trimis de Dumnezeu, al cărui nume era Ioan. Acesta a venit spre mărturie, ca să dea mărturie despre lumină, pentru ca toţi să creadă prin el. Nu era el lumina, ci a venit să dea mărturie despre lumină. Cuvântul era lumina adevărată, care, venind în lume, luminează pe orice om. Era în lume şi lumea a luat fiinţă prin el, dar lumea nu l-a cunoscut. A venit la ai săi, dar ai săi nu l-au primit. Însă celor care l-au primit, celor care cred în numele lui, le-a dat puterea de a deveni copii ai lui Dumnezeu, care, nu din sânge, nici din voinţa trupului, nici din voinţa bărbatului, ci din Dumnezeu s-au născut. Şi Cuvântul s-a făcut trup şi a locuit între noi, iar noi am văzut gloria lui, glorie ca a unicului născut din Tatăl, plin de har şi de adevăr. Ioan a dat mărturie despre el şi a strigat, zicând: "Acesta era cel despre care v-am spus: «Cel care vine după mine a fost înaintea mea pentru că era mai înainte de mine»". Căci noi toţi am primit din plinătatea lui har după har. Pentru că Legea a fost dată prin Moise, harul şi adevărul au fost prin Isus Cristos. Nimeni nu l-a văzut vreodată pe Dumnezeu; Fiul unic al lui Dumnezeu, cel care este spre pieptul Tatălui, el l-a revelat.

Meditație
Camus zicea că libertatea e dreptul de a nu minţi. Inventa el atunci o stare în care oamenii nu mai aveau nevoie de cuvinte care să le întărească pe cele dintâi, nici de detector de minciuni, nici de notari. Ştim că adevărul nu-i o stare ci o persoană, nu e o normă de viaţă ci e viaţa însăşi. Când vorbim oamenilor însă despre faptul că Cristos e Adevărul, ajungem în impasul de a crea două adevăruri. Unul ipotetic şi metafizic şi adevărul scris cu literă mică pe care-l folosim la tribunale. Un filosof spaniol zicea că există trei adevăruri. Există adevăruri personale care sunt legitime atâta timp cât nu lezează alte persoane adică ceva ce Sfânta Scriptură numea încredinţări personale. E adevărul tău de care ţii ca orbul de bastonul alb şi cu care mergi în mormânt. Apoi mai sunt adevărurile colective, adevăruri ce sunt îmbrăţişate de comunităţi şi în care intră şi credinţele religioase, halucinaţiile comunitare (de tip OZN) precum şi alungarea vampirilor cu usturoi.☺ Ultimul tip de adevăruri capătă o dimensiune universală. Planeta e în încălzire. Există criză şi arbori de cauciuc. Copernic avea dreptate. Eu cred că există un singur tip de adevăr. Acela pe care-l spui că te vei întâlni cu mine la 18 fix şi la 18 fix eşti acolo. Enoh zicea că îngerii căzuţi din Geneza au adus oamenilor, pe lângă multe alte rele, şi scrisul care nu-i altceva decât neputinţa ca „Da”-ul nostru să fie „Da” şi „Nu” să fie „Nu”. Aşa s-au inventat notarii.☺ Când spui adevăruri simple şi te ţii cu mâna de gâtul lor, ajungi să semeni cu Adevărul. Dar trebuie început cu lucruri mici şi nu trebuie să ieşi din Scriptură. Restul este „Şi am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea bla-bla”.

Citat
Amintesc că toţi, dar „în special tinerii, sunt expuşi unui zapping constant. Este posibil să se navigheze pe două sau trei ecrane în acelaşi timp şi să se interacţioneze în acelaşi timp în diferite scenarii virtuale. Fără înţelepciunea discernământului putem să ne transformăm cu uşurinţă în păpuşi la bunul plac al tendinţelor momentului”. Papa Francisc - Christus vivit


Rugăciune
Doamne, ne aflăm în ultima zi a anului. În toate bisericile se înalță cântarea “TE DEUM”-ULUI de Mulțumire pentru acest an pe care îl încheiem. Îți aducem și noi mulțumire pentru că și în acest an ne-ai fost lumină, că ne-ai întărit cu multă iubire și că, prin tine, ne-ai oferit posibilitatea de a primi har peste har. Ofranda noastră de mulțumire să fie o nouă cerere și pentru anul care stă să înceapă, pentru ca prin harul tău să putem fi și noi, lumină pentru toți cei pe care îi vom întâlni. Amin!

Pr. Ștefan Ciubotaru & Mirabela Tamaș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu