luni, 6 ianuarie 2020

Drumul credinței


Evanghelia
Matei 2,1-12
După ce s-a născut Isus în Betleemul Iudeii în zilele lui Irod, regele, iată că au ajuns la Ierusalim nişte magi din Răsărit şi întrebau, spunând: "Unde este regele nou-născut al iudeilor? Căci am văzut steaua lui la răsărit şi am venit să-l adorăm". Auzind aceasta, regele Irod s-a tulburat şi tot Ierusalimul împreună cu el. Adunându-i pe toţi arhiereii şi cărturarii poporului, a căutat să afle de la ei unde avea să se nască Cristos. Ei i-au spus: "În Betleemul Iudeii, căci aşa este scris de profet: «Şi tu, Betleem, pământ al lui Iuda, nicidecum nu eşti cea mai mică dintre cetăţile de seamă ale lui Iuda; căci din tine va ieşi stăpânitorul care va păstori poporul meu, Israel»". Atunci Irod, chemându-i pe magi în secret, a aflat de la ei timpul precis când li s-a arătat steaua. Şi, trimiţându-i la Betleem, le-a spus: "Mergeţi şi informaţi-vă cu exactitate despre copil şi, când îl veţi fi găsit, făceţi-mi cunoscut şi mie ca să merg şi eu să-l ador!" După ce l-au ascultat pe rege, au plecat, şi iată că steaua pe care o văzuseră la răsărit mergea înaintea lor până când, venind, s-a oprit deasupra locului unde era copilul. Când au văzut steaua, au fost cuprinşi de o bucurie foarte mare. Şi, intrând în casă, au văzut copilul împreună cu Maria, mama lui. Apoi, căzând la pământ, l-au adorat şi, deschizând tezaurele lor, i-au oferit daruri: aur, tămâie şi smirnă. După ce li s-a revelat în vis să nu se mai întoarcă la Irod, au plecat pe alt drum în ţara lor.

Meditație
Întrebarea centrală a magilor este: unde S-a născut, cum putem să-L aflăm? În aceste versete ni se vorbește despre felul în care noi ne putem apropia de Dumnezeu, cu rațiunea noastră, cu călătoria, întrebând, citind Sfintele Scripturi și apoi, întâlnindu- L acolo unde există iubire. Magii sunt persoane care „privesc cerul”, sunt atente la semnele cerului. Omul credincios nu-i o persoană ciudată, care are cromozomii speciali ai credinței… Uneori necredincioșii spun: „fericiți sunteți voi care credeți…, cine știe de ce, dar eu nu-mi simt acel cromozom, la mine parcă totul e gol, parcă sunt într-o stare de secetă spirituală…!” Omul credincios este acela care vede realitatea la fel ca toți ceilalți, dar înaintea ei se oprește, întrebându-se: ce sens are aceasta? O citește ca fiind un semn. Omul credincios știe să vadă lucrurile la fel ca toți ceilalți, însă cu acea privire care se interoghează: de unde vin ele? Unde se îndreaptă? La ce folosesc vieții mele, care, printre altele, este limitată? Ce însemnătate îi dau vieții mele? Drumul credinței este ceva delicat care antrenează omul, și-l cheamă să se implice. Nu numai să vadă cu ochii, ci și să călătorească, să umble cu picioarele sale. Să se implice nu doar la nivelul minții ca să înțeleagă, ci îl antrenează și la nivelul inimii, pentru a iubi. Pentru că, spune sfântul Augustin, „sufletul este mult mai prezent acolo unde iubește, decât în trupul pe care-l însuflețește (în care trăiește)”. Și atunci, dacă tu iubești, ești prezent în Dumnezeu, iar Dumnezeu este prezent în tine și se naște în tine. Dumnezeu este în inima ta, în timp ce tu iubești…

Citat
Este o iubire „care nu se impune şi nu striveşte, o iubire care nu marginalizează, nu reduce la tăcere şi nu tace, o iubire care nu umileşte şi nu subjugă. Este iubirea Domnului, iubire zilnică, discretă şi respectuoasă, iubire de libertate şi pentru libertate, iubire care vindecă şi înalţă. Este iubirea Domnului, care ştie mai mult de urcuşuri decât de căderi, de reconciliere decât de interdicţie, de a da oportunitate nouă decât de a condamna, de viitor decât de trecut”. Papa Francisc - Christus vivit


Rugăciune
Doamne, oferă-ne harul să urmăm exemplul magilor și arată-ne steaua pentru a merge la pruncul Isus. Trimite-l pe Duhul Sfânt peste noi și fă-ne magii acestor zile, căutându-l pe Isus și vestind evanghelia. Amin!

Pr. Eugen Robu & Laurențiu Dâncă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu