sâmbătă, 4 ianuarie 2020

Isus și neliniștile noastre


Evanghelia
Ioan 1,35-42
În acel timp, Ioan stătea din nou împreună cu doi dintre discipolii săi. Şi, privindu-l pe Isus care trecea, a zis: "Iată-l pe mielul lui Dumnezeu!" Cei doi discipoli ai săi l-au auzit vorbind şi l-au urmat pe Isus. Isus întorcându-se şi văzându-i că îl urmează, le-a zis: "Ce căutaţi?" Ei i-au spus: "Rabbi - ceea ce, tradus, înseamnă «Învăţătorule!» - unde locuieşti?" El le-a zis: "Veniţi şi vedeţi!" Aşadar, au venit şi au văzut unde locuieşte şi au rămas la el în ziua aceea. Era cam pe la ceasul al zecelea. Unul dintre cei doi, care îl auziseră pe Ioan şi-l urmaseră pe Isus, era Andrei, fratele lui Simon Petru. Acesta l-a găsit mai întâi pe fratele său, Simon, şi i-a spus: "L-am găsit pe Mesia!" - care, tradus, înseamnă «Cristos»" - şi l-a adus la Isus. Privindu-l, Isus i-a zis: "Tu eşti Simon, fiul lui Ioan; tu te vei numi «Chefa» - care înseamnă «Petru»".

Meditație
Edith Stein, evreică devenită carmelită, a căutat adevărul toată viața ei. Sfântul Augustin a căutat acea iubire care singură poate umple inima neliniștită a omului. Moise era neliniștit din cauza nedreptăților îndurate de poporul său în sclavia egipteană. În evanghelia de astăzi Andrei și celălalt discipol căutau să afle dacă Isus este Mesia cel promis. Domnul ia în serios căutarea lor, nu le răspunde în mod direct, ci le spune: veniți și vedeți. În invită să conviețuiască cu el, să trăiască aceeași viață. Acest moment a fost atât de marcant pentru ei, încât evanghelistul notează și ora: era cam pe la ceasul al zecelea. Iar apoi, plini de bucurie duc vestea mai departe: „L-am găsit pe Mesia!” și l-a adus la Isus. Care sunt preocupările tale existențiale? Ce întrebări te neliniștesc în interior? „Isus își îndreaptă privirea și spre voi și vă invită să mergeți la El: veniți și vedeți. Aţi întâlnit această privire? Aţi auzit acest glas? Aţi simţit acest impuls de a porni la drum? Sunt sigur că, deşi zgomotul şi buimăceala par să domnească în lume, această chemare continuă să răsune în sufletul vostru pentru a-l deschide la bucuria deplină” (Papa Francisc, Scrisoare adresată tinerilor, 13.01.2017). În întâlnirea și prietenia cu Cristos găsim răspuns la toate neliniștile și îndoielile noastre. Nu o filozofie sau o ideologie, ci doar întâlnirea personală cu Cristos poate schimba viața. Însă este important să îl lăsăm și pe Isus să vorbească și să ne răspundă. De aceea, este important să retrăim „experiența rugăciunii ca dialog cu Dumnezeu, de care ne știm iubiți și pe care dorim să îl iubim la rândul nostru. (…) Deschideți-vă inimile către Dumnezeu, lăsați-vă surprinși de Cristos! Acordați-i «dreptul de a vă vorbi»! Deschideți porțile libertății voastre iubirii Sale milostive! Împărtășiți bucuriile și durerile voastre cu Cristos, lăsându-l să vă lumineze mințile cu lumina Sa și să vă atingă inima cu harul Său” (Benedict XVI, ZMT 2005, Köln, 18.08.2005)

Citat
Ce anume putem să le dăm tinerilor noi, bătrânii? „Tinerilor de astăzi, care trăiesc amestecul lor de ambiţii eroice şi de nesiguranţe, putem să le amintim că o viaţă fără iubire este o viaţă sterilă”. Ce le putem spune? „Tinerilor temători le putem spune că neliniştea faţă de viitor poate să fie depăşită”. Ce-i putem învăţa? „Pe tinerii excesiv de preocupaţi de ei înşişi putem să-i învăţăm că se experimentează o bucurie mai mare în a da decât în a primi, şi că iubirea nu se demonstrează numai prin cuvinte, ci şi cu faptele”. Papa Francisc - Christus vivit


Rugăciune
Domnul meu, nu înceta nicicând să mă chemi să te urmez! Căci numai la tine, Doamne, găsesc toate răspunsurile pe care le caută inima mea. În rătăcirile mele, în neliniștile și preocupările zilnice, acolo ești tu și mă aștepți. Ți le dăruiesc ție, Doamne, doar arată-mi calea! Deschide porțile inimii mele să îți aud glasul! Amin!

Pr. Iosif-Claudiu Doboș & Cristina Crețu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu